Primul pas recomandat în procedura înregistrării unei mărci este verificarea disponibilității la înregistrare a acesteia. Aceasta nu este o procedură obligatorie, cerută de lege, dar vă poate ajuta să evitați încălcarea drepturilor altor titulari de mărci și vă poate feri de cheltuieli neprevăzute.
Mărcile înregistrate ce au obținut deja protecție se pot opune la înregistrarea noilor cereri de marcă sau pot înreprinde acțiuni de anulare a mărcilor. Pentru a evita procesele și costurile ulterioare, este recomandată o cercetare aprofundată a drepturilor anterioare- atât drepturile înregistrate, cât și drepturile neînregistrate.
CE PUTEȚI FACE?
În primul rând asigurați-vă că nu utilizați mărci care au un aspect identic sau similar cu mărci folosite de alți concurenți în activitățile comerciale.
Efectuați o căutare pe internet pentru a determina dacă denumirea/ grafica/ logo-ul pe care intenționați să îl utilizați nu este deja utilizat de alți comercianți pentru produse și servicii identice sau similare. Clasificarea de la NISA
Căutările pot fi efectuate – gratuit – în următoarele baze de date ale mărcilor:
OSIM- registru mărci naționale
eSearch plus – mărci ale Uniunii Europene
Madrid Monitor – Mărci internaționale
AJUTOR PROFESIONAL
La cerere, consilierii noștri pot efectua o verificare prealabilă cuprinzătoare a similarității mărcii dumneavoastre cu alte mărci anterioare sub aspect verbal, grafic și al clasificării Nisa. Căutarea similarității mărcilor comerciale enumeră toate mărcile similare sau identice cu marca pe care doriți să o depuneți la înregistrare. Această verificare vă oferă o analiză cuprinzătoare, precum și o evaluare juridică a mărcii dumneavoastră, făcându-vă astfel pe deplin conștient – chiar și fără cunoștințe despre legislația mărcilor – de protecția mărcii dumneavoastră și de similaritatea sau identitatea acesteia cu alte mărci comerciale.
Titularii mărcilor anterioare identice sau similare cu marca dumneavoastră se pot opune la înregistrarea mărcilor ulterioare sau pot cere anularea acesteia, în acest fel riscați să pierdeți toate taxele oficiale achitate către OSIM și să suportați alte cheltuieli ce pot apărea odată cu procedura opoziției, contestației sau a anulării mărcii. Mai mult, dacă ați promovat deja marca dumneavoastră, marca deja înregistrată ce este identică sau similară cu a dumneavoastră vă poate cere încetarea folosirii acestei denumiri, pierzând astfel banii investiți în marketing-ul produsului, a ambalajelor, etichetelor, etc. și de ce nu, aceasta se poate chiar bucura de promovarea făcută.
Cabinetul nostru efectuează verificarea disponibilității la înregistrare a unei mărci, în mod gratuit pentru cei care aleg să depună cererea de marcă cu ajutorul nostru.
Pentru mai multe detalii sau nelămuriri ne puteți contacta prin e-mail sau telefonic.