Atunci când vorbim despre o marcă înregistrată trebuie să o asociem mereu cu produsele sau serviciile la care se referă. Clasificarea de la Nisa este un sistem de clasificare a produselor și serviciilor pentru cererile de înregistrare a unei mărci. Ea este formată din 45 de clase, primele 34 de clase desemnează produse, următoarele 11 desemnează servicii. Poti consulta aici intreaga lista Clasificarea de la Nisa.
Fiecare clasă este reprezentată de un titlu de clasă, care oferă informații generale despre tipul de produse sau servicii pe care le cuprinde. De exemplu, titlul clasei 8 este ,,Unelte și scule (acționate manual); cuțite, furculițe și linguri; arme albe; aparate de ras”, iar al clasei 38 ,, Telecomunicații”. Fiecare clasă conține pe lângă titlu și note explicative (prea puțin cunoscute de utilizatori) dar sunt cele mai in măsură să ofere informații și lista alfabetică a produselor/serviciilor cu indicarea clasei în care aceasta se încadrează.
În ceea ce privește cererea de inregistrare a unei mărci, legea prevede ca ,,produsele și serviciile pentru care se solicită protecția mărcii sunt indicate de către solicitant cu suficientă claritate și precizie pentru a permite autorităților și operatorilor economici să determine întinderea protecției solicitate”. Utilizarea unor termeni generali sau a titlurilor claselor din Clasificarea de la Nisa, conform Legii 112/2020 de modificare a Legii 84/1998 privind marcile geografice, se interpretează ca incluzând toate produsele sau serviciile acoperite de sensul literal al indicației sau a termenului respectiv. De asemenea, produsele și serviciile nu pot fi considerate ca asemănătoare pentru că figurează în aceeași clasă și nici nu pot fi considerate ca fiind diferite pe motiv că figurează în clase diferite ale Clasificării de la Nisa.
Depunerea unei cereri de înregistrare a unei mărci, a căror clase de produse sau servicii sunt indicate greșit, va duce la reclasificarea acesteia de către examinatorii OSIM, serviciu supus unei taxe în valoare de 143 lei.
De asemenea, taxa de examinare a cererii, include doar o clasă de produse sau servicii; pentru fiecare clasă suplimentară de produse și/sau servicii, se va percepe o taxă suplimentară în valoare de 238 lei.
Sunt situații în care solicitanții care doresc protejarea unei mărci de produs, de exemplu: ,,Vitamine”, clasa 5, solicită la înregistrarea mărcii și clasa 39 de servicii ,,Transport”. Ținem să precizăm faptul că această clasă de servicii 39 ,,Transport”, este o clasă de servicii de transport prestate către terți. Nu este necesară înregistrarea unei mărci de produs și pentru clase de servicii pentru a putea transporta sau vinde produsul respectiv.
Astfel, pentru a evita clasificarea greșită a mărcii dumneavoastră și creșterea inutilă a taxelor vă recomandăm să consultați unul dintre consilierii noștri în proprietate industrială.